Rasens historia
Historiken i sammandrag:
I rasens tidiga historia kunde man hitta den hos kungar, prinsar och aristokrater i främst Tjeckien men även hos europeiska härskare som introducerats för rasen av Böhmens kungligheter. Under senare tid kan man finna den hos "vanligt" folk. Den mesta av rasens historia har bevarats och man kan därför lära sig mycket om den. Man vet till exempel att rasens ursprungligen är i Böhmen och att rasen kan spåras tillbaka ända till nationens födelse (ca 1100 e.Kr.).
Rasen tappade dock i popularitet och höll på att dö ut, men i början av 1900-talet gjordes ett försök att öka antalet hundar. Theodor Rotter startade ett avelsprogram som dessvärre misslyckades eftersom de utvalda hundarna saknade full stamtavla sex generationer bakåt. Det var på den tiden vad som krävdes för att registreras som en Prazsky Krysarik.
Vid
samma tidpunkt bröt kriget ut, Tjeckien invaderades och
Rotters dokument försvann. Därmed försvann också lusten till projektet. 1980
återupptogs arbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen
Prazsky Krysarik ökar nu stadigt.
Hela rashistoriken, från tjeckiska PK-föreningens hemsida. (fritt översatt)
Kommer den ärorika rasen Prazsky Krysarik att överleva?
Detta var titeln på en artikel publicerad av den framlidne chefredaktören Karel Stepansky på tidningen "PES" (Hunden). Det var ett anrop till alla tjeckiska kynologer att hjälpa till att åter-uppliva den gamla och förr populära rasen Prazsky Krysarik. En hund som brukade glida runt i de kungliga palatsen på medeltiden, men nu höll på att försvinna. Denna önskan, publicerad på sidan 6 i ovan nämnda tidnings sjätte upplaga, blev besvarad. Idag finns Prazsky Krysarik hos oss igen!
Precis som kulturella, sociala och ekonomiska förutsättningar förändras, så förändras även åsikter och mode. Dessa förändringar reflekteras även i utvecklingen och populariteten hos olika hundraser. Intresset för vissa raser växer först, och sen minskar det eller försvinner helt, för att sedan efter en tid åter öka igen.
Prazsky Krysarik är en sådan ras. Trots att den inte är internationellt erkänd idag, så var den en gång i tiden omåttligt populär, för att sedan bli nästan helt bortglömd. Inte så konstigt att frågor dök upp gällande varför de tjeckiska kynologerna (vilka rankas bland de bästa i världen) inte hade bevarat denna tjeckiska ras, vars ursprung kan spåras så långt bak i historien som Böhmens födelse.
Men bättre sent än aldrig som man brukar säga. De som tog på sig att återuppliva denna ras fick en mycket svår uppgift. De övervägde noggrant alla fakta under lång tid, och undersökte gamla artiklar av Otto Karlik, Theodor Rotter, Frantisek Dvoracek och många andra som blivit publicerade i specialisttidskrifter under 1920- och 1930-talet. De studerade även information insamlad av Emil Jech från Roztoky nära Prag. Det var han som hade upptäckt och fått bekräftat existensen av Prazsky Krysarik. samt tagit fram bevis att rasen fanns redan under den Böhmiske prinsen Vladislav II's tid.
Eftersom rasen är så gammal är det i stort sett omöjligt att hitta det exakta ursprunget. Dock skrev den polska krönikören Galla Anonym att den polske kung Boleslav II "The Brave" (1058-1080 e.Kr) var förtjust i Prazskyn. Han hade två stycken, och de kom från Böhmen. I krönikan skriver han: "inte bara polskt blod, utan även rent Slaviskt blod, donerat blod, cirkulerar i våra hundars vener".
Den polske kungen värdesatte gåvan, och vi kan gissa oss till att han fått hundarna av prins Vladislav II som kunglig gåva. Den franske historikern Jules Michelet nämnde i "Histoire de France" 3 stycken råtthundar som kom från det gamla Tjeckien. Han talar om en levande gåva som den tjeckiska kungen Karel IV (vilken även hade titekn kejsare av Rom) gav till den franske kungen Charles V under ett besök i Frankrike våren 1377 e.Kr. I september 1380 e.Kr gav den döende Charles V två av dessa hundar till sin 12-årige son Charles VI.
Historien berättar vidare att kung Vaclav IV (1378-1419 e.Kr) brukade ta med sin favorit-Prazsky till "U krale Brabantskeho", en pub som han besökte ganska ofta i förklädnad. Professor Weise berättar i sitt arbete om kejsaren Rudolf II: "Rudolf II (1576-1611 e.Kr) kunde alltid känna lugn och rensa hjärnan i närheten av sina hundar och råttjägare. De ursprungligen fyra råttjägarna avlades och antalet ökade till arton. Detta är ett excellent exempel på hans avelverksamhet".
Prazskyn var ofta närvarande vid kungliga banketter (middagar). Denna lilla hund symboliserade Böhmens oberoende och den tjeckiska nationens suveränitet. Från tidig Böhmisk historia prydde Prazskyn de tjeckiska hoven, och gavs ofta som gåva till andra europeiska härskare. Från de kungliga palatsen spreds rasen till andra grenar i societeten.
Den tragiska förlusten vid slaget på Vita Berget (1620 e.Kr) resulterade i den tjeckiska politikens, kulturens och sociala livets förfall under tre århundraden. Denna period betydde också att Prazsky Krysarik förlorade sin ära och glans. Pragborgen (härskarnas säte) började förlora sin betydelse och Prazskyn lämnade tryggheten innanför slottets borgväggar för att leva bland "vanliga" människor.
Rasen har överlevt till dags dato. Olyckligtvis blev de hundar som var rastypiska diskvalificerade vid de tidiga hundutställningarna. De blev bedömda som otypiska och alltför småväxta. Domarna använde nämligen standarden för Miniatyr Pinscher - en till utseendet liknande tysk hundras. Ännu en gång blev Prazskyn föst åt sidan, vilket var negativt för rasens fortsatta utveckling.
Ledande hundexperter som Theodor Rotter och Otakar Karlik blev intresserade av dessa otypiska, släthåriga pinschers och försökte sätta igång ett avelsprogram och samla information. De misslyckades eftersom det på den tiden krävdes stamtavla sex generationer bakåt för att kunna registrera hunden.
Tyvärr invaderades Tjeckoslovakien av Adolf Hitlers arméer år 1938. 1950 förlorade Theodor Rotter hela sin egendom och med den all dokumentation som rörde Prazskyn. Även viljan att återuppliva rasen försvann. I början av 1980-talet gjordes ett nytt försök, och denna gång lyckades man. Prazsky Krysarik är här för att stanna.
De tjeckiska kungarnas kronjuveler
S:t Václavs krona
Riksäpplet är 22 cm högt, tillverkat av 18-karats guld, vikt 780 gram. På ringen under korset står skrivet: DOMINE IN VIRTUTE TUA LETABITUR REX ET SUPER SALUTARE TUAM EXULTABIT (Herre, kungen gläder sig över din makt och jublar över din hjälp).
Forskare daterar kappans ursprung till 1617 då Ferdinand II kröntes till tjeckisk kung.
Källor:
http://prazsky-krysarik.cz/angl/history.htm
http://www.praginfo.com/historia/kronjuveler.htm