Vardagslydnad

______________________________________________________

Boktips:
I samspråk med hunden, LUGNANDE SIGNALER
av Turid Rugaas.
En helt fantastisk bok med massor av exempel på hundar ur verkligheten som haft stora problem, men blivit lugna o "snäll" bara för att Turid hjälpt husse o matte att tolka signalerna och att ge rätt signaler själva.  Ett måste! Den är tunn, som ett häfte bara och kostar inte mycket. KÖP DEN!

Vardagslydnad, hundens träning och hundägarens vardag
av Yrsa Franzén-Görnerup
Många bra tips om ledarskapsövningar. Många exempel ur verkligheten.

Valpen blir tonåring
av Barbro Börjesson
Mycket om t.ex varför hunden inte blir rumsren, hur den ska tränas att hälsa på människor, om könsmognad, problem och alla faser 6-12 mån, 12-18 mån samt 18-24 mån. Mycket bra läsning!
______________________________________________________

Här har du möjlighet att få råd om du har problem med vardagslydnaden.

Maila en fråga till [info@spkk.se]

Svar kommer på denna sida så snart som möjligt.

.................

Saker som kan(bör) börja tränas in direkt när valpen kommer hem:

-Namnet (betydelse för hunden: titta hit!)
-Sitt
-Ligg
-Sitta o vänta vid dörren innan utgång, gå ut efter matte (betydelse för hunden: du bestämmer)
-Inkallning/hit (betydelse för hunden: bäst att skynda sig till matte, hon har kanske godis/leksak/uppdrag åt mig)
-Gå vid sidan eller snett bakom på promenad (betydelse: matte går före och vaktar/spanar/bestämmer=ledare)
-Ögonkontakt! En förutsättning för lydnadsträning är ju att hunden kollar vad du vill.


Låt inte valpen initiera lek, det ska alltid komma från dig. Kommer valpen med leksak o vill kampa t.ex, då bör man ta ta leksaken åt sidan en minut, eller bara ignorera tills valpen tröttnat på att vänta. DÅ tar man leksaken och initerar lek. (betydelse för hunden om den får initiera lek: jag kan beordra dig att leka).
När hunden däremot sitter och söker ögonkontakt, ber om order typ, då ska du verkligen passa på att ge den nåt att göra.

Alla dessa övningar stärker ledarskapet och ökar förtroendet för dig hos din hund. Använd aldrig NEJ, FY eller andra negativa ljud vid träning av nya moment eller trix. Använd positiv förstärkning istället = snabbare resultat som håller längre och ger hunden mersmak för träning.

........................

Positiv förstärkning!

En hund fattar aldrig om berömmet eller utskällningen kommer EFTER det den gjorde.

Lite exempel:
Ex1: En hund sticker iväg från matte. När matte får tag på hunden får den en riktig utskällning för att den var så dum att den stack iväg. Detta kan hunden ALDRIG koppla ihop. Den tror att den fick skäll för att den var korkad nog att komma till matte eller låta sig fångas in.
Det kan kännas dumt att berömma sin hund när den till slut kommer till dig efter att ha levt rövare i en halvtimme, men om den får beröm då så lär den sig att det var rätt att komma tillbaka, inte fel.

Ex2: Lilla valpen börjar bli stor och är nästan rumsren. Matte kommer in i köket på morgonen och kliver i en kisspöl (eller bajkorv för den delen). Vovven får en rungande utskällning och i värsta fall nosen tryckt ner i kisspölen "så den ska fatta". FEL FEL FEL! Hunden blir bara rädd för dig, du är en konstig ledare som tar irrationella beslut. Vad är rätt?
Du måste ta hunden på bar gärning! När den står o pinkar eller sitter o bajjar (eller snurrar runt för att hitta "baj-läget"), JUST DÅ är rätt tillfälle att skälla. Det räcker med NEJ eller FYY, snabbt på med kopplet och gå ut! När hunden pinkar ute: BERÖM! Och gör det inte efter den har pinkat/bajjat enbart, du kan småprata med mjuk röst just när den gör det: "nu var du duuuktig, braaa", men inte så energiskt att du stör vovven bara.
..............................