Att bli med hund...

Du har väl funderat på detta riktigt noga nu? Tänkt igenom hur din vardag kan komma att förändras? Att du har ansvaret för ett litet liv i kanske 10-15 år framöver, en hund som är beroende av dig för att må bra. Om du är osäker på vad du är på väg att ge dig in i, läs tipsen nedan och "SKK's råd". Har du ändå frågor efter att ha läst det är du mycket välkommen att maila oss i PKGS för råd o hjälp.

Ta även en stund och läs om hundsmuggling, det är av yttersta vikt att vi hundägare hjälper till att försöka stoppa detta maskineri, då det faktiskt kan leda till en svårt sjuk svensk fauna som kanske ALDRIG återhämtar sig. Tänk dig att inte kunna gå en promenad i naturen av rädsla för dvärgbandmask och rabies. Otänkbart? En möjlig verklighet i framtiden om vi inte hjälps åt att stoppa hundsmugglingen!

Läs igenom dessa texter om du funderar på att skaffa hund och inte har 100% koll på vad det innebär att bli med hund. En hund ska inte behöva byta hem för att ägaren inte tog sig tid att läsa och förstå hur mycket ansvar det innebär att skaffa hund.

[välja ras] [valpens grundläggande uppfostran]
[5 goda råd] [fortsatt träning]
[pk - rasen för dig?] [socialisering - vad är det?]
[första tiden hemma] [Hundens utveckling]
[hjälp - valpen är inte rumsren!]  
[hälsa och valpfoder]  
   
Den absolut bästa boken (som borde följa med alla valpar) är
I samspråk med hunden, LUGNANDE SIGNALER
av Turid Rugaas.
En helt fantastisk bok med massor av exempel på hundar ur verkligheten som haft stora problem, men blivit lugna o "snäll" bara för att Turid hjälpt husse o matte att tolka signalerna och att ge rätt signaler själva. Lockar fram tårar!! Ett måste! Den är tunn, som ett häfte bara och kostar inte mycket. KÖP DEN!
   
Källor:  

http://www.pedigree.se   http://home.swipnet.se/~w-77537/lydnad.htm

http://www.resurs.folkbildning.net/projekt/hund/html/utvekling/main.htm
Research: Monica, Maria   Korr: Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken ras:

Det första du måste bestämma innan du skaffar en hund är vilken ras du/ni skulle vilja ha och om den passar för just er. ALLA medlemar i familjen (hushållet) skall vara medvetna om ansvaret samt ta ett gemensamt beslut.

När du är i tankarna på att välja ras bör du ta lång tid på dig för att göra ditt val. Du kan bla. kolla i hundböcker, leta på internet m.m. Åka på utställningar, besöka olika uppfödare, osv. Olika raser har olika egenskaper och personlighet. De behöver olika typer av pälsvård, foder, motion (mental och fysisk), tid, m.m. Det är viktigt att du hittar en ras som passar dig och din familj. Hur hunden blir i slutändan är 100% upp till dig. Alla hundar kan bli problemhundar oavsett ras och storlek, allt beror på om uppfostran vart felaktig eller ej.

Alla raser är olika och har olika temperament samt storlek. Det finns mycket man bör tänka på innan man skaffar en hund. De tre största skillnaderna mellan raser är:

1. Hur mycket tid och plats kräver rasen?

2. Hur mycket äter normalt hundar av denna ras?

3. Hur ofta och hur mycket skall hunden motioneras?

Det är viktigt att man tänker igenom sitt beslut ordentligt då en hund lever mellan 10-18år (beroende på ras).

Utrustning som du kan behöva:

Innan du får hem din hund finns det några grundläggande saker som du bör skaffa. Med hjälp av dessa kan du ta sedan ta hand om hunden på bästa sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 goda råd: 

1. Var överens inom familjen. Alla som skall ha en daglig vardag med hunden skall vara överens innan man ens börjar tänka på ras, när, hur, vart, m.m. Man kan inte bara börja ignorera hunden och tro att den kommer sköta sig själv när den blivit äldre eller när man haft den ett tag.

2. Finns det verkligen plats för en hund i era liv? Har ni arbete? Hur många timmar? Dessa frågor bör ni ta med i åtanke då hunden både kräver uppmärksamhet och en hel del av er tid. Om alla i familjen arbetar mycket och hunden kommer att få vara ensam hemma en hel del, så är det nog dags att tänka om och inse att den tidpunkten ni valt för att skaffa hund ej passar er just nu. För även om en hund kan klara av att vara ensam vissa stunder så innebär det verkligen inte att de klarar att vara ensamma jämt och ständigt. En hund behöver kärlek, stimulans, skötsel, utfodring, promenader, träning m.m. Du och din familj är ansvariga för att hundens behov blir fyllda. 

3. Finns det plats i er bostad? Vilken hund passar er bäst? Att skaffa hund efter utrymme och rastmöjligheter är aldrig fel. En hund kan självfallet trivas lika bra i ett hus på landet som i en lägenhet i stan, och tvärt om. Men att skaffa sig en stor hund som tex. Grand Danois och bo i en liten lägenhet på femte våningen utan hiss är knappast den bästa lösningen varken för dig eller hunden.

4. Är ni beredda att ta det stora ansvaret som en hund kräver? I det första ögonblicket som du köper en hund så skall du ha klart för dig att hunden är ditt ansvar och ingen annans. Att ta sig an en hund är nästan som att ta sig an ett barn. En hund kräver tid och uppmärksamhet, du kan inte bara lämna hunden när du vill och tro att den kommer sköta sig själv. Hunden kommer att utvecklas ihop med dig och bli den hund som du fostrar och formar. Det är du som måste ge hunden tiden, skötseln och energin att uppfostra den så att den blir den hund du vill ha. Det är du som skall se till att hunden är uppfostrad och sköter sig i olika situationer. Det är du som skall se till att hunden kommer ut i naturen och får sin dagliga fysiska motion samt det är du som skall se till att ta upp det som den lämnar efter sig. Även om du ev. skulle skaffa hunden som en lekkamrat till familjens barn så är det den vuxna personen som bär allt ansvar. Att lämna ut ansvaret på en minderårig är ALDRIG rätt, även om barnen anses vara mogna för sin ålder. En hund kan och får aldrig bli ett barns ansvar. Men ett barn kan självfallet vara en del av hundens familj och aktivitet så länge som de vuxna vet att det är de som bär ansvaret.

5. Har ni ekonomi att äga den rasen ni söker? Att äga en hund kostar pengar. Själva inköpet av hunden är en liten del av kostnaderna de kommande kostnaderna En hund behöver mat, utrustning, vaccinationer och försäkring. Och olyckor kan ske så att man måste ta med hunden till en veterinär, så en buffert för oväntade utgifter rekommenderas. En Praszky Krysarik äter ju självfallet mindre än en Dogue de Bordeaux, men behöver samma buffert för oväntade utgifter och kostar lika mycket att försäkra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Val av rasen PK:

En PK trivs i en miljö där den får lugn och ro men är samtidigt en enormt aktiv ras och kräver aktivering. En PK är inte en ren sällskapshund i den benämningen vissa tycks tro när detta ord används. En PK kan självfallet passa perfekt till sällskap, men utan någon typ av aktivering blir det en hyperaktiv hund som inte mår bra. Daglig motion är ett måste, precis som med vilken hund som helst, men den mentala aktiveringen är minst lika viktig.

Att skaffa sig en PK endast pga. storleken är ett enormt misstag. En PK är en liten hund storleksmässigt men har "stor mentalitet". Den är livlig, mentalt krävande, tuff (utan att vara vass), arbetsvillig och kärleksfull. En stor hund i litet format (dock utan mindervärdeskomplexen som brukar ingå i denna liknelse).

En PK har inga större behov av pälsvård, den borstas någon gång ibland samt badas.

En PK behöver sällskap precis som alla andra hundar och ska inte lämnas ensam för länge. De är otroligt sociala och vill gärna vara med på alla typer av äventyr med familjen.

De är barnvänliga, men lämna inte barn och hund ensamma utan uppsikt.

Söker ni en liten, aktiv, social hund så är PK rasen för er. Söker ni en liten hund bara för att skaffa en ”nallebjörn” och som inte kräver någon form av aktivering, skaffa en leksakshund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första tiden hemma:

Ha inte bråttom när er valp kommer hem till sitt nya hem. En valp behöver tid för att kunna anpassa sig i sin nya miljö utan sin mor och syskon vid sin sida.

Bjud inte hem alla ni känner för att visa valpen den första tiden, även om det är frestande. Valpen ska lära känna er och hemmets dofter. Ändra inte för mycket i vardagen, men se till att någon alltid finns i valpens närhet.

Din valp blir vuxen mycket snabbare än vad vi människor blir. När en hund är 1år så är det som att ha en tonnåring i sitt hem. Den trotsar gränser, tror den är större än vad den är m.m. Om du vill minska risken till ovanor vid denna åldern så är det viktigt med präglingen i valpens första tid i livet.

Som valpens nya mamma/pappa är det din uppgift att se till att den får en trygg miljö att växa upp i. Därför bör du se till att ditt hem är en säker plats för den lille. Kolla igenom hemmet ur valpens perspektiv, eliminera ev. faror. Elkablar/sladdar får inte finnas tillgängliga för valpen. Ställ undan alla farliga kemikalier, rengöringsmedel och mediciner så att valpen inte kan komma åt dem.

 Tips:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppfostran av valpen:

En valp kräver mycket omsorg och kärleksfull, konsekvent uppfostran. Ger du hunden detta blir din hund trygg. Det är också vikigt att din valp får träffa andra hundar och människor utan att bli skrämd. Om man struntar i detta kan det innebära att man får en otrygg, skygg hund som ogillar andra hundar och människor. En harmonisk hund är en lugn och stabil hund. [mer om socialisering]

Det är helt naturligt att en hund lever ihop i en flock eller i en familj. Men det är ändå viktigt att träna hunden så att den vet att det är du som bestämmer. Du ska inte göra så att hunden blir rädd för dig eller ängslig, den skall bara följa med dig och lyssna på dig för att den är trygg med dig och vet att det är du som är ledare i flocken.

Det första du bör lära din valp:

1. Att den lär sig lyssna på sitt namn (En hund fattar egentligen inte att den har ett namn, för hunden betyder namnet ”det är jag som ska få uppmärksamhet nu”. ”Fido!” betyder alltså inte ”kom hit”. Korrekt inkallning blir istället: ”Fido – hit!”. Mer om träning av inkallning och mycket annat finns att läsa i vårt klubbforum. För att hunden ska associera sitt namn med något positivt så att den söker kontakt med dig kan du använda hundens namn så fort den gör något bra, t.ex. tittar på dig, kommer fram till dig. Man kan också använda godis, men då kommer namnet betyda ”nu får jag en belöning”. Och slutar du efter ett tag att belöna när du använder namnet, ja då kommer namnet inte att betyda något speciellt för hunden.)

2. Att den lär sig vad som är förbjudna beteenden och ordet "Nej" (Var försiktig. Många hundar tror nog att de heter ”Nej”, så ofta som det ordet missbrukas. Ordet ”Nej” skall inte användas vid träning, då det kan få hunden att sluta prova sig fram. Om hunden gör fel ska du ALLTID visa den vad rätt alternativ är, annars har den ingen möjlighet att förstå vad som menas. Ex. Fido morrar när någon knackar på. Du lyfter eller leder Fido till sin korg. När Fido sitter i korgen belönar du för att visa att det är rätt alternativ. Finns behovet av ordet ”nej” i denna situation? Möjligtvis om Fido redan har lärt sig att han ska gå till korgen.)

3. Att lära den be om lov, samt ordet ”varsågod” (Se till att hunden ber om tillåtelse att göra saker. Detta gör den inte genom avancerade trix, utan genom att söka ögonkontakt. Lär in detta från början. För att få gå ut: Sitt – ögonkontakt – ”varsågod”, för att få mat: Sitt – ögonkontakt – ”varsågod” osv.)

 

Det är viktigt med belöning när en valp gör rätt. Om du visar tydligt för din valp att den gör rätt så kommer den fortsätta göra rätt. Att belöna med godis är ingen dålig idé, men att belöna med lek och kel är lika värdefullt för valpen, och det är dessutom något du alltid har med dig. Att få en belöning när man tex. satt sig ner ger valpen glädje och vilja att försöka igen. Men kom ihåg att valpen måste få belöningen i samma sekund som den gör rätt annars kommer den ej kunna koppla belöningen med det den precis gjort. Tänk att du ska belöna en sekund för tidigt så brukar det bli rätt, dvs. belöningen ska komma när hunden är på väg att sätta sig, inte när den redan sitter. Det är utförandet den kan lära sig, när den väl sitter funderar den inte på vad du belönar.

Använd ALDRIG fysisk bestraffning när du tränar hunden.

Tips: Läs med fördel boken ”Klickerträning för din hund”. Du behöver inte klickerträna för att använda dig av alla bra tips som finns att läsa i den boken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lär din valp att vara ensam hemma:

Börja med att t.ex gå på toa, gör absolut ingen stor grej av det hela när du kommer tillbaka, bara ett "hejdu", gå och pyssla med något annat till dess valpen lugnat sig, då kan du gosa med den.
Var borta längre o längre stunder, valpen lär sig snabbt att du kommer tillbaka.

Tips:
Gör en "ensamlåda" med leksaker och kanske gottis som hunden ENBART får röra när den är ensam. När du ska iväg, gör något alldeles innan som den inte gillar, kanske bada, klippa klor etc. Hunden ska bara vilja vara ifred egentligen, nästan längta efter att du ska åka iväg en sväng. Innan du går, ställ fram partylådan åt hunden.
När du kommer hem ser du till att plocka ihop partylådan igen o ställa undan. För att det ska funka riktigt bra så får hunden INTE leka med partylådan när du är hemma.

Många valpar är ”mammiga” länge. Men som sagt. Ignorera hunden när den ylar av lycka för att du kommer hem, annars lär den sig snabbt att det är så den "ska" reagera.

 

Lär din valp att inte hoppa mot folk:

Många valpar är hemskt livliga och glada när de träffar nya människor. De kan börja hoppa och studsa. Många människor är inte så speciellt förtjusta av att senare ha flera tassavtryck på sina byxor. Därför är det viktigt att lära hunden vad som accepteras vid hälsning.

När det kommer någon som hunden vill hälsa på, sätt den ner och beröm. Bestäm dig för vad som är ok vad gäller hälsning, och om hunden går över den gräns du satt, då sätter du hunden igen. Belöna och beröm när hunden hälsar på rätt sätt. Var lugn och höj aldrig rösten.

 

Lär din valp att inte bitas:

En liten valp har en tendens att bitas och nafsas mycket - särskilt under lek eller på grund av att det kliar i tandköttet när den får nya tänder. Om du inte vill ha en vuxen hund som bits och nafsar bör du göra som hundarna själva gör. När en äldre hund leker med en valp som börjar nafsa och bita avbryter den leken direkt. Genom att göra likadant visar du valpen att det inte är ok. Avsluta leken även om det inte gjorde ett dugg ont.

 

Promenader med din valp:

Även om din valp mår bra av att röra sig så skall du undvika att ta med den på allt för långa promenader i början. Det orkar den inte riktigt med, och den får sin dagliga motion genom att undersöka sin närmiljö i och omkring hemmet. Gör promenaderna längre allt eftersom.

Efterhand så kan du byta områden samt göra promenaderna längre.

Förläng promenaderna succesivt så att din hund vid 1 års ålder är van att gå åtminstone en 1-timmes promenad en gång om dagen. Alla hundar är individer och blir trötta olika fort, var uppmärksam på just din hund och lär dig hur mycket den orkar med.

Om du skall ta med din valp ut i trafiken bör du tänka på att allt intryck som valpen får från sin omgivning kommer att göra den enormt trött. Att gå ut bland trafik m.m. bör ske succesivt så att valpen får vänja sig vid cyklar, bilar m.m

Tips:

Hundskolor/Valpkurs:

Du kan själv träna din valp hemma men en valpkurs är att rekommendera om du aldrig haft ansvaret för en hundvalp. Ta kontakt med din närmaste brukhundsklubb och ta reda på när deras valpkurser startar. Där får ni även tillfälle att träffa andra hundar och människor. Använd aldrig hårdhänta metoder eller fysisk bestraffning mot din hund, det är viktigt att den skall kunna känna sig trygg med dig. Även om de andra i din grupp skulle använda sig av hårda metoder så är det inte rätt.

Du behöver absolut inte vara intreserad av utställningar eller tävling i tex. agility för att börja gå en kurs. Det finns kurser för alla. Allt från nybörjare, familjehundar till utställnings och brukshundar. Pressa aldrig din valp. Ser du att den börjar bli trött så ta en paus istället och låt valpen vila, under press kommer den ändå inte att lära sig.

Om du vill finna en brukshundsklubb nära dig eller andra hundskolor och kurser så kan du vända dig till bl.a. SKK för rådgivning och förfrågan. Ett alternativ till SKK är IMMI som är en organisation för hundinstruktörer. De har ett register på alla aktiva medlemmar som alla är hundinstruktörer. Många av dem håller kurser och en del är även hundpsykologer.

Länk till SKK: http://www.skk.se/

Länk till IMMI: http://www.immi.nu/ 

PKGS rekomenderar starkt att alla ”förstagångshundägare” går en valpkurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socialisering:

Din valp måste lära sig att uppföra sig bland människor för att bli en bra och välbalanserad hund. Därför är det ytterst viktigt att du så snabbt som möjligt efter din valps hemkomst börjar träna (socialisera) den. En vuxen hund ska till exempel kunna träffa andra hundar och människor utan att börja skälla, morra eller på annat sätt reagera negativt – även om det är ett naturligt beteende hos den. Men det här är inget som hunden kan av sig själv. Du måste ge den vägledning i vad som är tillåtet och inte tillåtet i och utanför ditt hem.

Ta med din valp till olika platser och låt den träffa olika människor och olika hundar. Att låta den leka med andra valpar är ett bra sätt för den att lära sig att samspelet med andra hundar. Att träffa andra människor får den att bli trygg i en miljö med folk.  

Tips:

 

Valpar och barn:

4-5minuter av lek mellan barn och hund räcker för att en valp skall bli trött. De flesta barn älskar djur och att klappa djur. Och din valp kommer vara enormt nyfiken på dina barn. Det är du som förälder som bär ansvaret på både valpen och dina barn. Att lämna ett barn självt med en valp är inte att rekomendera. Du som förälder måste visa hur ditt barn skall hantera och handskas med valpen. Rör aldrig en valp när den äter, sover eller tuggar på ett ben. Det är dens tid för sig själv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valpens hälsa:

Om du vill vara säker på att din valp är frisk så kan du ta den direkt till en veterinär så fort du fått hem den. (Om du importerat din hund SKALL du ta hunden till veterinär snarast efter hemkomsten!) Välj då en veterinär som både du och valpen kan känna er trygga med. Försök att hålla dig till en och samma veterinär så att hunden kan känna sig trygg i den miljön för fortsatta möten. 

Vaccinationer:

En valp skall vaccineras första gången hos uppfödaren, vilket är vid 8 veckors ålder. När du sedan fått hem valpen sker andra valpsprutan vid 12 veckors ålder. Det är viktigt att få dessa vaccinationer gjorda då de bla. skyddar mot: valpsjuka, smittsam hepatit (leverinflamation) och parvovirus. Se till att få ett vaccinations intyg på din hund, där ser du när nästa vaccination skall ske. Efter de två första sprutorna som valpen får, sker nästa vaccination först efter ett år. Man vaccinerar vuxna hundar en gång per år.

Information om foder till din valp:

Att välja foder är aldrig lätt. Det bästa är att rådgöra med valpens uppfödare om vad som passar bäst. Fortsätt gärna med det foder som din valp fått under sina första levnads veckor hos sin uppfödare.

Torrfoder:

Om du ger din valp torrfoder så skall den ha fri tillgång till vatten. Detta då torrfoder framkallar törst hos din valp. Du kan även hälla vatten direkt i fodret så är du säker på att valpen får i sig tillräkligt med vätska. Använd ljummet vatten, om maten är för kall kan det framkalla magproblem. Hett vatten kan förstöra vissa vitaminer i maten.

Vissa PK uppfödare i Tjeckien rekommenderar att man blötlägger torrfodret till sina valpar. Detta då de får i sig fodret mycket lättare, plus att man med säkerhet vet att de får i sig vätska.

Mängd:

Mängden foder varierar med behovet. Ras, aktivitetsnivå, ålder, ämnesomsättning etc.

Hur ofta en valp bör äta:

Varje individ är olika och hur ofta samt hur mycket foder man skall ge kan variera kraftigt. Det som står här över är endast en riktlinje till hur ofta man kan ge sin valp foder.

Efter som PK’n är en dvärgras med hög ämnesomsättning rekommenderas 5 ggr/dag upp till 6-7 månaders ålder. Både tjeckiska och svenska veterinärer har gett denna rekommendation. En vuxen hund kan klara sig på 3 ggr/dag, men det är ytterst individuellt. Var uppmärksam på din hund!

Foderbyte:

Om du skall byta foder så gör det sakta under en invänjningsperiod på 5-10dagar. Börja med att blanda in en tiondel av det nya fodret i det gamla. Byt därefter ut en tiondel av det gamla fodret mot det nya tills din valp endast äter det nya fodret. Vid ett foderbyte kan valpen få diarré. Det är normalt men håller det i sig bör man kontakta veterinär.

Din valp tål inte allt:

Ge inte din valp rester från familjens egna mat, detta kan i värsta fall vara direkt skadligt för den. Det gäller speciellt rätter med lök och choklad. Ge den inte heller köttbenet eller rester från fågelrätter. Och du ska aldrig ge din hund köttben från får, gris, fisk, fågel eller höns/kyckling. Benen bildar flisor som kan skada hundens matsmältning. Ge den hellre ett specialtillverkat kött- eller tuggben. Då får din valp samtidigt träna sina käkar.

Några giftiga saker för hund

 

Källor:

http://www.pedigree.se

http://home.swipnet.se/~w-77537/lydnad.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Lär din valp att bli rumsren:

De allra flesta valpar söker sig bort från sin sovplats när de ska göra sina behov. Detta brukar de få lära sig av sina mammor. Inte förens valpen är ca: 6månader gammal är den fysiskt mogen att kunna kontrolera sin blås- och tarmtömning. Din uppgift är att hjälpa din valp så mycket du kan.

En valp behöver kissa och bajsa flera gånger om dagen, korta promenader ofta är bättre än få långa. Detta pga. att valpens lilla urinblåsa och tarm klarar ej av att hålla speciellt stora mängder någon längre tid. Bestraffa ALDRIG en valp när den gör sitt behov på fel ställe, se istället till att gå ut oftare samt beröm när den gör behoven på rätt ställe. Det är som sagt din uppgift att se till att ha tid och möjlighet att lära valpen rätt från början. En rekommendation är att alltid ta ut din valp direkt efter att den ätit, druckit, sovit eller lekt. Man kan ofta se tydligt på sin valp att den är nödig genom att den springer runt i cirklar, gnyr och nosar runt på ett och samma ställe.

Även om träningen kommer ger resultat så kommer olyckor självfallet att ske. Besträffa inte valpen då utan låtsas som ingenting, MEN gör riktigt rent efteråt. Använd aldrig starka rengöringsmedel då detta ökar risken att valpen kommer att använda samma ställe som "toalett" nästa gång. De har nämligen ett behov av att märka med sin egna doft. Använd istället vanligt diskmedel eller flytande tvål.

Tips:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hundens utveckling:

Valptiden:

Valptiden, dvs. hundens 12 första levnadsveckor, är indelad i fyra olika stadier:

1. Neontala perioden – t.o.m 2 veckor

2. Präglingsperioden - 3-7 veckor

3. Socialiseringsperioden - 4-12 veckor

4. Ledarprägling - 7-12 veckor

Neontala perioden:

Valpen föds och är då både blind och döv. Valpen sover den sörsta delen av dygnet och vaknar endast för att äta (dia) mjölk från sin mor. När tiken (mamman) slickar på sin valp så sker en tömning av tarm och blåsa, darför är det sällan man kan se valpens avföring någon stans under denna period.

Präglingsperioden:

Den tredje veckan börjar valpen att se, höra och bli mer "aktiv".

Det är nu som det börjar bli enormt viktigt för valpen att komma mycket i kontakt med människan. Det är nu den lär sig vilken art den tillhör och börjar även nu lämna lådan där den vart i sin trygghet med sin mor. Mamman leker med sina valpar för att uppfostra dem men valparna leker även med varandra för att utvecklas. Vid tre veckors ålder börjar även mjölktänderna att träda fram och man kan se på tiken att hon blir mer och mer irriterad när valpen diar. Man kan nu börja vänja valpen vid lite tilläggsfoder så som välling och/eller blötlagt torrfoder.

Vid 6-7veckor kan man utföra ett litet test på valpen:

Ta fram en trasa och börja leka med den, om valpen springer målmedvetet fram för att leka kan detta vara ett tecken på att valpen kan bli bra inom bruks. (Bruksraser)

Socialiseringsperioden:

Under denna tiden börjar valpen att bilda sina band mellan kullsyskonen, mamman och människan. Under denna perioden är valpen välldigt öppen för nya intryck. Under slutet av denna period kan det vara bra för valpen att träffa andra hundar så den kan socialisera sig med dem. Även nya miljöer m.m. är bra att träna på.

Ledarprägling:

Det är nu som "träningen" kan börja. Föraren till hunden bör vara mycket aktiv med sin hund då det är nu som målinriktad inlärning kan ske då hjärnan är såpass väl utvecklad.

Att tänka på:

En vild hund lär sig fram till ungefär 5-6 månaders ålder allt den behöver kunna för att överleva. Om du ägnar valpens första månader åt att gulla med den och skämma bort den, då kommer du garanterat få problem med hanteringen av den vuxna hunden. Utnyttja valpens raketliknande inlärningskurva och lär den det den SKA kunna som vuxen INNAN inlärningskurvan flackar av.

Unghunden:

Unghunds perioden pågår mellan 3-20månaders ålder. Och karaktäriseras av tillväxt och mognad. 

Stora delar av unghundens utveckling är lugn och innehar inga större problem. Man kan passa på att lära sin hund nya saker samt utveckla hundens koncentrations förmåga. ALLA hundar behöver både motion och koncentrations förmåga.

Motion med din unghund:

Man bör tänka på att inte ta med sin unghund på för långa promenader. En unghund skall aldrig lyckas bli trött på en promenad. Varför man ej ska motionera för mycket beror på att hundens muskler och leder fortfarande är under utveckling. 

Tandlossningen:

Tandlossningen på din unghund börjar oftast runt 4månaders ålder. Det är nu valptänderna byts ut mot de permanenta tänderna. Det kan klia mycket i valpens tänder och tandköttet kan vara ömt. Ett tuggben är en bra sak vid dessa lägena då de annars lätt kan börja tugga på andra saker så som skor, kläder, m.m. Man bör även plocka bort de saker som man ej vill att unghunden skall ha möjlighet att tugga sönder.

Hundens Mentala Utveckling:

Denna översikt visar generella likheter mellan en människas och en hunds mentala utveckling. Vid 20år/22månader är både barn och hund relativt färdigutvecklade individer. Precis som människor är vi alla individer och utvecklas olika snabbt. Detta beror oftast på bla. Släkt/ras, erfarenhet, arv och miljö. 

 

Översikten är framtagen av Charlotte Swanstein och kommer från hennes bok ”Aktivera din hund” som är utgiven av ICA Bokförlag.

 

Hundens Fysiska utveckling:

Fysisk könsmognad:

Den fysiska könsmognaden sker generellt mellan månad 7-12.

Tiken:

Tiken börjar vid denna tiden löpa (vilket kan leda till ett ojämnt humör) och är då reproduktionsduglig MEN är ej tillräckligt utvecklad psykiskt för att få valpar och att ta hand om dem. Tiken kan bli grinigare i humöret och försöka visa sin status mot andra tikar.

Hanen:

Hanen börjar nu lyfta på benet och visa större intresse för tikar. Han kan börja mopsa mot andra hanar och visa sig "större" i flocken. Nu är även hanen reproduktionsduglig fysiskt men för ung psykiskt.

Förändringarna sker mer eller mindre tydligt beroende på individ. Det är även individuellt när det sker.

TÄNK PÅ: Att det är du som är flockledare inte hunden. Det är du som bestämmer hur långt din hund får gå när den börjar mopsa mot andra hundar etc. Det är du som skall styra upp beteendet på din hund. Det är du som skall ta kontakten/konflikten med andra människor och hundar, inte din hund.

Psykisk könsmognad:

Den psykiska könsmognaden hos din hund uppkommer oftast mellan 15-24månaders ålder. Detta är hundens mentala utvecklingsperiod och då blir hunden mogen både i kroppen och hjärnan. Det är nu som den "vilde hunden" skulle varit "flygfärdig" och skulle behövt klara sig på egen hand i livet genom jakt m.m.

Vad kan man se på sin hund under den denna tid:

Detta är en dominansperiod och har man ett flertal hundar så är det nu det blir "diskussioner" om rangordningen i flocken. Det är även nu som du, som hundägare, måste visa att du är den sk. "alfahanen" som leder flocken. En hund är ett flockdjur och människan skall vara flockledaren inte hunden. Det är viktigt du har "kontroll" på din hund. Den ska lyssna på dig även då instinkterna vill ta överhanden. För att få ökad "kontroll" kan du träna t.ex. lydnad och på det sättet bygga upp god kontakt med din hund.

Efter den psykiska könsmognaden är hunden vuxne. Nu kan man träna hunden i det som man själv vill hålla på med och i utvecklingen händer det ej så specielt mycket mer. Hunden blir nu oftast endast äldre och lugnare i psyket. Det är nu du kan se grunden i dennes genetiska bakgrund och miljö som den fått.

 

Hundens slutliga personlighet påverkas oftast av:

Ca 50% av hundens form kommer från uppväxtmiljön.

Största källorna:

http://www.resurs.folkbildning.net/projekt/hund/html/utvekling/main.htm

http://www.pedigree.se