Årets Arbetade PK 2017

Grattis Angelica och Working Mates Beast in Show ”Kit”!

Kan du berätta lite om vem Kit är?
Hon är en 4årig tik som precis haft sin första kull. Hon har varit en otroligt bra mamma och det ska bli så kul att börja jobba och tävla med henne igen. Hon älskar att jobba och vara mig till lags. Väldigt lättlärd och hon älskar när vi tränar tillsammans.

Vad har ni gjort för att bli årets arbetande pk?
Mitt mål var att vi skulle ta sista godkända resultatet i fortsättningsklass i rallylydnad vilket vi gjort. Vi försökte oss på det sista godkända i viltspår för att bli viltspårschampion. Utställning har vi gjort lite grann. Vi lade inte ner så mycket arbete i år då det var meningen att Kit skulle bli mamma på sommaren, men parningen tog inte. Det är lite tråkigt att utomlands utställningar inte räknas då vi var i Tyskland och ställde på World Dog Show och hon blev Världsvinnare 2017. Lite häftigt att skryta med, haha.

Hur upptäckte du Kits fallenhet för så många olika grenar?
Det började med att hon alltid gick fot med mig när vi var ute på promenader. Vare sig hon gick i koppel eller lös så gick hon nästan alltid vid min sida. Jag började lära in det och tänkte att det kanske skulle vara kul att göra något mer av det. Gick lite kurser i sådant jag tyckte kunde vara kul så som nosework, rallylydnad och viltspår. Vi har spårat sen hon var liten och har haft fallenhet för det så jag ville själv bli bättre och veta mer. Har alltid försökt med de grenar hon verkar intresserad av och det har varit många.

Vad tror du Kit tycker är roligast och varför?
Svårt att säga, då arbetsviljan är näst intill lika stor i vad vi än gör. Men tror hon tycker det är extra kul med viltspår. Kanske för att jakt ligger i deras natur. Men agility tror jag också att hon gillar ganska mycket.

Har du några tips till andra som skulle vilja börja tävla?
Prova på, gå en kurs i det som intresserar dig själv och kolla om det är något för dig och din hund. Det finns många som har prova på dagar/tillfällen som inte brukar kosta så mycket. Eller så kanske man känner någon som har tränat/tävlat i de saker man är intresserad av och får lite tips. Jag skulle nästan med säkerhet kunna säga att de flesta prazsky gillar spårning av något slag. Vare sig det är blod- eller personspår eller nosework. Det är ju lite olika spårformer så även här har man lite valmöjlighet som matte/husse att välja vad man själv fastnar för.

Vad har ni för planer för 2018?
Ja, Kit har ju haft en kull nu så när hennes ”valpdagar” gått ut så tänkte vi försöka oss på ett championat i viltspår. Vi har lite kvar att träna inför uppflytt till avancerad klass i rally och hon och jag har varit lite off så jag tänkte nog att nu när vi inte har någon press på oss så ska vi köra någon fortsättningsklass igen och hoppas på att koncentrationen och nervositeten kan tränas på lite. Vi kommer att köra lite utställning också bara för att det är lite kul att hålla formen i ringen. Sen är det så kul att umgås ”ringside” med alla underbara hundägare. Vi får se om vi ska försöka oss på agility igen, mest för att det är en lite mer fartfylld sport än allt det andra vi kör.

Ett stort Grattis från oss i SPKK och lycka till med framtidsplanerna!