Väldigt försenat kommer här ÄNTLIGEN intervjun med Troy och Carro!

Årets Agility-PK 2016

Ett stort grattis till Carro och ”Troy”, Working Mates Anything but Average! 

Hur känns det att vara den första som tar titeln Årets Agility-PK?

Det är jätteroligt, känns extra kul att man börjar se fler och fler PK ute på agilitybanorna.

Berätta lite vem Troy är.

Troy är en ganska speciell hund och jag har många gånger slitit mig själv i håret för att han tex har svårt med hundmöten och vi har jobbat väldigt mkt med hantering i vardagen. MEN allt det där övervägs av hur fantastisk han är att träna! Han har alltid varit väldigt fokuserad och positiv till inlärning. Ibland är han dock lite för ivrig och otålig så att man inte ens hinner säga/visa det han ska göra innan han har testat tre saker redan, haha.

Hur har er agilitykarriär varit?

Vi startade klass 1 2015 när han var lite drygt 1,5 år. Första tävlingen gick sådär då vi tog om gungan i ena klassen och fick 10 fel i andra klassen. På andra tävlingen tog vi våra första pinnar och sen sa det smack så var vi klara för klass 2 på 3/4 tävlingar. När vi endast startat några få klass 2 bestämde jag mig för (efter konsultationer med flera ortopeder) att Troy skulle opereras för sin patella luxation. Operationen gjordes när han var 2 år gammal och sen tog det 10 månader innan vi var tillbaka på tävlingsbanorna igen (våren 2016). I juni debuterade vi vår första klass 3 tävling, då var han 3 år. Vi lyckades kvala till SM 2017 innan 2016 var slut vilket var mer än jag kunde drömma om!

Vad är du mest nöjd med under 2016?

Att vi kvalade till vårt första individuella Agility SM, ett mål som jag haft redan innan jag började med agility. Har endast startat lag-SM innan med min andra hund.

Hur länge tränade ni innan ni började tävla?

Jag började grundträna Troy när han var mellan 6-8 månader. Gick försiktigt fram och såg till att han fick växa färdigt i kroppen innan vi tex började lägga upp bommarna, tränade in slalom och började med kontaktsfältsträning.

Hur mycket tränar ni?

Det är väldigt olika hur mycket vi tränar. Nu på vintern brukar vi träna en gång varannan vecka, ibland kör vi ett extrapass däremellan. Under vår och sommar beror det väldigt mycket på hur tävlingarna ligger. Är det tävling både lördag och söndag så tränar vi oftast en gång den veckan, ibland kanske vi lägger in ett till, lite kortare pass och då blir det oftast running-träning. Om det inte är någon tävling på helgen kan det bli 2-3 pass den veckan. Brukar också vara noga med att lägga in en längre vila och några kortare. Ca 1–2 veckor på sommaren, 4 veckor på hösten och ibland 1-2 veckor innan säsongen börjar på vintern/våren.

Har du några nybörjartips?

Tips till nybörjare som vill ha en bra agilityhund är att lägga ner jättemycket tid på grundträning, då får man mycket gratis senare när man tränar svårare saker. Med grundträning menar jag inte bara själva hinderinlärningen, utan tex att lära hunden att ta olika belöningar (kamp, godis, boll mm). Jag tycker personligen också att det är super att ha en bra belöningssignal, antingen en klicker eller ett ord, jag säger YES till mina hundar. Att träna följsamhet och olika byten utan hinder. En sak som jag missade med Troy är att lära honom att svänga bra redan när han var ung. Det funkade bra i klass 1 och 2, men i klass 3 räcker det inte riktigt hela vägen. Jag vill att han ska kunna slicka hinderstödet eller om det är en mjuk sväng ska han inte bli för vid så att han springer förbi hindret. Det är verkligen en sak som jag kommer träna tidigt med min nästa hund för det är något man kan börja med tidigt – runt stolpar och med hinderstöd utan bom.

Tre saker som jag tycker är jätteviktiga i grundträningen förutom hinderinlärning;

  • Ha olika typer av belöningar och variera mellan att belöna från hand och externt
  • Träna framåtsändande för att få ett bra släpp
  • Träna svängar tidigt så att hunden får in det i kroppen

 

Tränar ni något annat utöver agility?

Vi tränar ingen annan hundsport, men däremot tränar vi en hel del annat för att Troy ska vara stark, ha bra kondition och de bästa förutsättningarna för att hålla länge och att orka göra sitt bästa på planen. Han får vattentraska hos vår sponsor Annikas Hundkälla 1 gång/veckan, vi gör olika balansövningar hemma på tex pilatesbollar och han får skritta på torrband med klövjeväska minst en gång i veckan. Och självklart går vi långa promenader också. ?

Ett stort grattis igen och tack dina goda råd! SPKK önskar er LYCKA TILL i framtiden!