Årets Arbetade PK 2016:
Grattis Angelica och Working Mates Beast in Show ”Kit”.

Kan du berätta lite om Kit för oss?

Kit är en tik på 3 år. Jag har varit med henne från när hon föddes, och när hon skulle säljas så gick det inte att skiljas så då köpte jag henne. Hon är otroligt arbetsvillig och vill gärna vara till lags. Hon är rolig att jobba med och hon tycker om allt vi gör, är lättlärd och lättmotiverad och vill gärna gosa o bli kliad på magen.

Vad har ni gjort i år för att att bli årets arbetande PK?

Vi började året med kurser. Jag har gått en agility kurs tidigare med min bordercollie men det var många år sedan så jag kände att det var dags att börja på lite kurser både för mig och hundarna. Vi började året med en nosework-kurs som senare på våren ledde till ett doftprov i eukalyptus. Jag tror vi var de första PK’s i Sverige som fick ett godkänt resultat i det, och en ”clear round”. Efter nosework-kursen började vi på en  rallylydnadskurs. Bokade vår första tävling här i Västerås där vi bor så att det inte skulle vara så lång färdväg i debuten. Nu hade vi vårt mål och hade jag bara pluggat lite bättre på reglerna hade vi kanske blivit godkända, men jag tragglade på vid samma skylt tills vi nästan inte hade några poäng kvar, haha! Sen bokade vi fler tävlingar och när jag hade blivit lite varmare i tävlingskläderna så tog vi vår första rallylydnadstitel RLD N. I slutet av vintern tog vi vårt svenska championat i utställning. Når våren hade kommit på riktigt så gick vi en kurs i viltspår. Vi gjorde anlagsprovet och sedan har vi genomfört två godkända viltspårsprov, ett på våren och ett på hösten. Vi fortsatte att gå på utställningar och jag tror att vi fick 8 BIR under året, och på hösten började vi träna agility. Vi tränade och tävlade på kennelklubben i Västerås och gjorde vår debut i hopp och agilityklass senare på hösten, men det gick inte fullt ut så vi fick göra halt i agilityn. Hoppas att kunna plocka upp den snart. Vi gjorde också ett BPH på hösten i Örebro, jättekul att se reaktionerna som man trodde skulle vara lite annorlunda. Ja, det tror jag i stort sett är vårt hela år.
Utöver detta så var vi iväg till Danmark och Norge på utställning.

Hur mycket träning lägger ni ner?

Massor, åkte och tränade agility en gång i veckan på klubben. Rallylydnad på promenader och på klubben ibland samt hemma i vardagsrummet (det är bra att ha liten hund). Noseworken höll vi igång en gång varannan vecka på hösten men en gång i veckan minst på våren. Däremellan lite viltspår utställningar och rallytävlingar i stort sett varje helg under 2016, det var nog inte mer än 1 helg där vi inte hade tävling eller träning på hela hösten. Sen har vi ju den vardagliga motionsträningen i form av promenader, de är viktiga tycker jag då man får ur sig lite energi och kan bara vara.

Vilken är er favoritgren och varför?

Oj, svårt att välja, men måste jag så tror jag det är rallyn för att det är något vi två tillsammans har jobbat ihop bara Kit och jag. Kits favorit är nog agility eller viltspår/nosework. Det är så fantastiskt att se henne jobba med nosen, så fort hon får på sig selen och linan så börjar hon leta efter var spåret är. Det är helt otroligt att se henne jobba i skogen!

Vad har ni för planer för 2017?

Tanken var att det skulle bli valpar under sommaren och vi skulle planera våra tävlingar utifrån det. Men förhoppningar om ett sista godkänt i rallylydnad fortsättningsklass för att ta titeln RLD F och ett sista godkänt i viltspåret är min förhoppning, och sen utställningsmässigt World Dog Show och Stora Stockholm.

Ett stort grattis från oss i SPKK och lycka till med planerna!