Grattis till årets arbetande PK 2018 Working Mates Beast In Show och hennes ägare Angelica Andersson!

Vad har ni gjort i år för att att bli årets arbetande PK?

Oj ja vi har lagt ner mycket tid på träning och tävling. Vi har bland annat ställt ut kört lite rallylydnad och debuterat i lydnads klass startklass. Och just det vi har ju tagit viltspårs Championat, haha glömde nästan bort det.

Kan du berätta lite om vem Kit är?

Kit är en liten black and tan tik på ca 5,5år som alltid har följt mig vid min sida sedan hon var valp. Hon har en otrolig fallenhet för fotgåendet och älskar att vara mig till lags i träning. Hennes lättlärdhet och vilja att vara till lags har stor fördel i vår träning. Kit älskar att gå långa promenader, tugga på ben och mysa i soffan. Hon är också ett riktigt matvrak och gör nästan vad som helst för mat och godis.

Vilken är eran favoritgren och varför?

Just nu måste jag säga lydnad. Det är så roligt när man ser Kit på planen och hon gör så bra ifrån sig. Detta har vi verkligen tränat inför och lagt ner massa arbete på tex att plocka med sig apportbocken. Vi älskar ju viltspår också. Det är så häftigt när man säger spåra och sen är det bara Kit som gör resten av jobbet i spåret. Hon jobbar otroligt bra i spårskogen.

Vad har ni för planer för 2019?

Planerna är att Kit ska ha valpar. Så vi får se vad som kommer rymmas i de olika tävlingsgrenar eller i vår träning. Hoppas vi kommer träna en del i alla fall.

Hur mycket träning lägger ni ner?

På alla olika grenar vi kör så minst ett par sammanhängande timmar i veckan. Vi tränar mest korta stunder hemma på gräsmattan men försöker få in mer, lydnaden är rätt lätt att träna ett eller några flera moment hemma det blir lite svårare med viltspår.

Vad tror du Kit tycker är roligast och varför?

Jag tror att hon skulle säga viltspåret. Hon blir som galen när spårselen åker fram och söker efter spårbörjan så fort vi kommer ur bilen. Det kan ju ha att göra med deras jaktlust för klöven på slutet bryr hon sig inte om efter att vi hittat den och hon fått godis.

Hur använder du dig av belöningar till en så liten hund?

Jag belönar med godis ifrån handen då hon älskar godis och får i sig rätt mycket. Ibland har jag en kampleksak som hon får när vi ska vila lite mellan moment. Då drar vi lite dragkamp. Godis från handen innebär ju rätt mycket böja på ryggen och rätt tillfälle så jag tränar lite varierat med och utan klicker för att dels hinna belöna på rätt ställe. 

Har du några tips till andra som skulle vilja börja tävla?

Prova på först. Tänk lite på vad har min hund för fallenheter och utgå därifrån. Då Kit alltid gick fot med mig vare sig hon gick lös eller i koppel och jag aldrig tävlat förut så kändes en kurs i rallylydnad som den rätta början för att testa på. Sedan när vi kände oss ganska redo var det bara att sätta ett datum för första tävling. Vi valde en nära oss så att jag inte skulle behöva tänka på att det skulle ta tid att åka dit och hittar jag och alla de frågorna. Sätta små mål på vägen i både träning och tävling är bra. Skulle vilja börja föra träningsdagbok eller liknande men inte kommit mig för det, det kanske är vårat nästa mål.

En rolig sak är faktiskt att man börjar se/höra om flera krysariks ute på tävlingsplanerna och jag hoppas på att ännu fler får upp ögonen för hur fantastisk denna lilla hundras är i träning och tävling lika mycket som hemma i soffan under filten.

Ett stort Grattis från oss i SPKK och lycka till med framtidsplanerna.