Vinnarintervju Årets Arbetande PK 2015

För att vara med och tävla i årets arbetande PK så får man tillgodoräkna sig max 20p från varje disciplin och man måste ha resultat från minst två (2) av disciplinerna. Ju fler resultat man har desto större är chansen till en bra placering. Här är det inte topprestationer och stjärnor som ska premieras – det är den PK som är mest allroundmeriterad som ska vinna!

Årets arbetande PK innebär massor med jobb som många av oss knappt kan föreställa oss, så nu ska vi försöka lära känna Jinx, SPKK’s första arbetande PK någonsin. Vi intervjuade Jinx ägare Stephanie:

Vi börjar med att säga STORT GRATTIS! Kan du berätta lite om Jinx för oss?

-Jinx, eller Tink som hon kallas till vardags, är en nyligen fyllda 4-åring. Hon är en omplacering som flyttade hem till mig när hon var runt 1 år. Hon är ljudlig, kampgalen, älskar bollar, kreativ, snabb i allt hon gör, matmonster, har ett enormt självförtroende och ingen självbehärskning. Precis allt jag sökte i min nästa hund! 🙂

-Tink har många fördelar och enbart en nackdel: rädsla för människor. Vi har jobbat stenhårt på den biten sen hon flyttade hem till mig, det går bra nu och vi kan tävla utan problem (förutom tandvisningar).
Tink mönstrades in 2014 efter ett tips från en vän.

Kan du förklara för oss vad du har gjort i år för att bli årets arbetande PK.

-Det som hänt är att vi under 2015 har börjat känna oss redo för att tävla i fler grenar än enbart Rallylydnad och Agility som under 2014. Vi tävlar aldrig utan att vi känner oss redo, så antal tävlingar är lätträknade:
Tre stycken Rallylydnadstävlingar; en i Nybörjarklass med GK resultat, RLD N och uppflyttning. Två stycken i Fortsättningsklass, båda med godkända resultat och även ett Domarens Pris efter att kämpat som en blådåre runt banan med att få Tink att hålla alla fyra tassarna i marken. 😉
Vidare en tävlingslydnadstävling, klass 1. Debuten för oss och ett test för att se hur Jinx hanterar tandvisning (ett riktigt hatmoment) på tävling. Inte bra alls visade det sig men trots en nolla på tandvisning och en dålig känsla genom Linförigheten (vilket självklart drog ner betygen avsevärt), fick vi till ett antal 10:or och 158 poäng/2:a pris med bara 2 poäng från uppflyttning!
Vi hann bara med en agilitytävling, vilket blev en hård klass 1, där det totalt i både hopp- & agilityklass samt alla storlekar bara blev 7 nollade. Tink drämde till med 5 fel i båda klasserna (vilket var mina fel och inte hennes) och slutade som 3:a respektive 5:a i klasserna.
Vi har även gjort MH och BPH, och mer än så har vi inte tävlat/gjort under 2015.

Hur mycket träningstid lägger ni ner?

-Alldeles för lite! I genomsnitt lägger vi kanske 1 timmes lydnadsträning per vecka, 2 timmar på agilityträning och 1-2 timmar på övriga sporter (freestyle/viltspår/rallylydnad).
Vi lägger desto mer tid på fysisk träning  i form av drag, benviktsmanschetter, promenader off-road, bus, klövjeväska, balansboll m.m. Det viktigaste är att mina hundar håller i många år framöver, tävlandet är bara för att få ett resultat på den träning vi gör.

Hur upptäckte ni att Tink hade fallenhet för så många olika grenar?

-Tink var först tänkt till agility men jag insåg rätt snabbt att vi var tvungna att träna rallylydnad/tävlingslydnad för att få fram koncentration, stadga och för att lära henne behärska all den galenskap som finns inom henne.
Jag skulle nog inte säga att hon har en fallenhet för någon gren men hon är en helt galen träningsnarkoman som aldrig tackar nej till träning, oavsett vilken (undantagsvis motion i regn). I perioder har jag faktiskt varit tvungen att jobba för att få henne att ta belöningar eftersom hon lärde sig att belöningar betyder att det blir en tillfällig paus/avslut på träningen 😉

Vilken är er favorit gren och varför?

Tink älskar agility, där kan hon få ut all den fart och galenskap som finns inom henne. Jag är däremot en lydnadsmänniska som älskar att jobba på detaljer och lösa problem. Jag tror att det är bra att vi har olika favoritgrenar, om inte Tink hade älskat agilityn hade vi nog inte sysslat med det utan satsat mer på sporter jag tycker om (tävlingslydnad, bruks, viltspår, freestyle). 😉

Vad har ni för planer för 2016? 

-2016 kommer bli rätt likt 2015. Vi kör det vi känner för när vi känner oss redo, den mesta av tiden ägnar vi åt att göra oss redo inför att äntra tävlingsbanorna ordentligt under 2017. Med alla nya regler 2017 är det en del förberedelser, och jag tror att det kommer bli väldigt bra! Vi kommer lägga tävlingslydnadstävlandet på hyllan under 2016 ochistället satsa ordenligt på lydnaden under 2017.

-Vi kommer under 2016 satsa på att ta RLD F, starta Avancerad klass i rallylydnaden, några agilitystarter och jag ska försöka våga mig ut i en off. utställningsring. Vi hoppas även att vara redo för debut i viltspår och/eller freestyle. Sen ska vi självklart göra vårt bästa för att bli Årets Arbetande PK igen!

Tack så mycket, och lycka till med allt!

 


Jinx/Tink har varit väldigt aktiv i år ,men SPKK vill också passa på att uppmärksamma alla hundar som varit aktiva i år:

Viltspår

Miss Ginger`s Pinkie Pie

Miss Ginger`s Fluffle Puff

Agility

Working Mates Anything But Average

Jinx

Lydnad

Jinx

Rallylydnad

Jinx

BPH med skott

Uprimna Proper Puppy

Jinx

Bra jobbat alla !