Köpa valp

Hej!

Om du hamnat här är det säkert för att du är intresserad av en prasky krysarik-valp, och då säger vi GRATTIS till att du har hittat den allra bästa rasen!

Nu är ju detta en ras under uppbyggnad, vilket du säkert redan läst eller hört, men vad betyder det egentligen för dig som valpköpare?    harja_3v

Vad är en ras under uppbyggnad?

-Det finns inga garantier, dvs. en uppfödare kan inte lova att en valp kommer att bli en viss typ eller storlek. Nu finns det ju inga garantier för perfektion i NÅGON ras, men för en ras under uppbyggnad kan det spreta mycket mer, till och med inom samma kull, och det bör du som valpköpare vara medveten om. Har du hårda krav på något speciellt bör du istället köpa en vuxen hund. Om du köper en valp med känd härstamning ökar dock chanserna för att du ”får vad du vill ha”. Titta på förfäderna till valpen.

DSC_6951

-Det går inte utesluta alla hundar med småfel.

Inavelsgraden under denna uppbyggnad är superviktig! Här höjer vi i SPKK flaggan för inavelsprocenten. Valpköpares val gör inverkan på uppfödarnas val av avelsdjur, så håll ett extra öga på inavelsprocenten när du ska köpa valp och välj bort de hundar som har alltför hög inavelsgrad. En lathund att gå efter: Helsyskon 25%, Kusiner 6,25% och sysslingar 3,12%. Anledningen till att inavelsgraden ska vara låg är att det förloras vissa gener vid varje kombination som görs, och om hundarna blir alltför närbesläktade inom rasen förloras viktig genetik FÖR ALLTID. Det finns även mycket små möjligheter att ”utavla” efter en parning med hög inavelsgrad.

I en ras med liten avelsbas drabbar en uppfödares val till hög inavelsgrad HELA POPULATIONEN och därmed alla andra uppfödare. Det är rasklubbens uppgift att belysa ”hotspots” som denna, sådant som är viktigt att vi gör rätt för när vi gör fel drabbar det inte bara våra egna avkommor utan alltså hela populationen.

-Köpa PK utan stamtavla för att mönstra in? Köper du en sk. ”ostammad PK” så har du ingen aning om hur nära besläktad föräldradjuren är. Du kan inte spåra ev. sjukdomar. Du vet inte hur många kullar tiken haft, om hon blivit snittad, eller om valpen ens är född i Sverige. Om du fortfarande känner att du hellre köper en valp utan stamtavla – se detta program: Djurskyddsinspektörerna I avsnittet görs en inspektion hos en ”hundimportör” som håller ett stort antal importerade valpar under dåliga förhållanden med syfte att sälja dessa i Sverige. Det är denna typ av valpförsäljning som betalas av valpköpare som inte bryr sig om valpens bakgrund. I förlängningen möjliggör detta även en marknad för smuggling av valpar, så snälla – köp hund med stamtavla och känd härstamning! Skulle det vara så att du redan köpt en valp utan stamtavla så är du självklart ändå välkommen i rasklubben som medlem, man behöver inte ens äga en hund för att vara medlem!

Det finns heller inget som säger att det kommer fler möjligheter till inmönstring (SPKK har anordnat 2 stycken mönstringar, inga fler är planerade). Om du blir erbjuden en valp utan papper ”för att det bara är att registrera den/mönstra in den och få stamtavla”, så ska du dra öronen åt dig.

 

På SKKs Köpa hund står där exakta inavelsgrader på valpkullarna som finns just nu. SKK och SPKK rekommenderar en inavelsgrad under 6,25%, önskemålet för rasen är att hålla sig under 3%. Du som valpköpare har alltså stor inverkan på riktiningen vår ras tar in i framtiden, tänk därför över ditt köp en extra gång.  Är det värt att köpa en billigare ostammad för runt tiotusen när du inte har en aning om vart föräldradjuren eller vart valpen kommer ifrån ? Även om den så kallade uppfödaren har föräldradjuren hemma, vad är det som säger att just dom hundarna är föräldrarna ? Det finns inga papper på någonting. Att köpa blandras gynnar all stamtavlelös avel, även smuggling, puppy mills etc. Uppfödare som är anslutna till SKK har dyrare valpar, men de bidrar till rasvården och har högre omkostnader.

DSC_7907

Varför ska vi köpa en valp med stamtavla? Vad innebär det att uppfödaren är ansluten till SKK? Vilka krav har SPKK på uppfödarna utöver SKKs grundregler?

Köp renrasigt!

Varför renrasigt ? Du köper vetskapen om hunden. Du köper historiken om hunden. Varför är en PK med tavla dyrare än en utan tavla ? Uppfödare betalar medlemskap till SKK och SPKK, betalar för valparnas stamtavlor och vaccinationer. Och betalar ibland även ägaren till hanhunden för att ha fått låna en registrerad PK till sin avel.

Att söka info om föräldradjuren är minst lika viktigt innan du köper valp. Väljer du att inte köpa valp efter en matadorhane, dvs en hane som har fler en femton avkommor efter sig, då stödjer du den genetiska variationen. För att gå in och hitta info om föräldradjuren så beöker du SKKs hemsida och klickar in på fliken ”våra e-tjänster” sen vidare  in på hunddata. Där skriver du in registreringsnummret på föräldradjuret och kan då se hur många avkommor den har efter sig. Ju färre, desto bättre.
På hunddata hittar du även annan info så som tävlingar, hälsotester, ägare, kullsyskon, stamtavla och avkommor.Om du fortfarande känner att du hellre köper en valp utan stamtavla – se detta program: Djurskyddsinspektörerna I avsnittet görs en inspektion hos en ”hundimportör” som håller ett stort antal importerade valpar under dåliga förhållanden med syfte att sälja dessa i Sverige. Det är denna typ av valpförsäljning som betalas av valpköpare som inte bryr sig om valpens bakgrund. I förlängningen möjliggör detta även en marknad för smuggling av valpar, så snälla – köp hund med stamtavla och känd härstamning! Skulle det vara så att du redan köpt en valp utan stamtavla så är du självklart ändå välkommen i rasklubben som medlem, man behöver inte ens äga en hund för att vara medlem!

Av vilken anledning borde alla rasintresserade vara medlemmar i sin rasklubb?

Rasklubben gör det den enskilda inte har möjlighet att göra.

DSC_0705En rasklubb består av medlemmar som tillsammans arbetar ideellt för att bevara och stärka en hundras. Det är alltså helt vanliga personer som utöver att vara vanlig medlem även lägger en stor del av sin fritid på att osjälviskt hjälpa rasen på olika sätt. Som enskild individ har vi mycket svårt att se helheten, åt vilket håll aveln rasar iväg, hur statistiken för olika sjukdomar, inavel, hanhundsanvändning ser ut. I rasklubben hjälps vi åt att ta reda på alla fakta och dela dem med medlemmar och rasintresserade så att vi tillsammans verkligen kan göra det bästa vi kan för den ras vi alla älskar. Stötta detta arbete genom att bli medlem i din rasklubb. Du får en massa nya vänner på köpet, vi ordnar aktivitetsträffar, rasspecialutställning och rasmöten mm, och vill du vara en av de som gör lite extra genom att hjälpa till(både i stort o smått) så är det bara att säga till! Välkommen till SPKK!

”Hur hittar jag min blivande familjemedlem?” 
De uppfödare som följer SPKKs avelsrekommendationer och krav har möjlighet att annonsera sina valpar här på spkk.se.
Du kan även kontakta klubbens valphänvisare, se styrelsesidan för kontaktinformation.
Du kan också hitta renrasiga prazsky krysarik via Köpa Hund, som är SKKs valpsajt.

”Jag har hört att det finns vissa sjukdomar i rasen, hur vet jag att valpen jag köper är frisk?”

En frisk hund är en lycklig hund!

Det finns tyvärr aldrig garantier för att valpen du köper är frisk, inte i någon ras. Däremot hoppas och tror vi i SPKK på att om dom rekommendationerna vi har följs så går vi åt rätt håll. Och uppfödarna vi hänvisar till gör ett fantastiskt bra jobb för att föra rasen framåt och på rätt väg. Du kan nosa åt dig mer info om rasen och dess hälsa på avelsbloggen här på hemsidan. Köper du en valp med högre inavelsprocent än 6,25%, (som är en kusinparning) då stödjer du en avel som inverkar väldigt negativt på rasens genetiska variation. Inom PK är önskemålet att inavelsprocenten ska vara under 3%. En sund genetisk variation minskar risken för ärftliga sjukdomar och stärker rasen genetiskt.

Vi DSC_0041kommer att fortsätta fylla på den här sidan, har du feedback så uppskattar vi ett mail till sekreterare@spkk.se !
Tack för att du gör allt du kan för att ta reda på all info du kan hitta innan du köper valp, och lycka till i jakten på en egen PK!