SPKK har äran att presentera Årets PK 2014, Nejmes Exclusively For You, ”Xet” !

För er som har följt vår barometer på hemsidan de senaste åren känner säkert igen både hunden och ägaren. Hon gjorde det 2011, 2012, 2013 och även förra året 2014. Åren 2011 och 2012 var det hennes andra hane Nejmes All In, ”Zipper”, som stod överst på prispallen. 2013 och 2014 har Xet tagit titeln.
Det är hög tid att ta pulsen på ägaren: Jonna Friberg. åretsPKjonnarosetter

Grattis Jonna och Xet! I år igen! Hur tungt väger denna fina titel?
Tungt! När jag började med PK så var denna titeln ett stort mål . Jag är tävlingsmänniska och detta är en ”tävling i att vinna tävlingar”, det kan ju nästan inte bli bättre.

Vad driver dig till att åka timmavis i bil, gå upp tidigt, ställa hund och sedan åka en massa mil hem igen?
Delvis såklart själva tävlingsdelen. Men mest av allt gemenskapen, och att man träffar massor med människor på utställning, både kring andra raser och med PK .

Vad besöker du helst? Inomhus eller utomhusutställning? Varför?
Utomhus. Känns mer naturligt för hundarna och oftast så har vi ju vädret på vår sida. 😉 Att sitta utomhus, umgås med vänner och titta på fina hundar – finns det något bättre ?jonnaMxet

Vad är det bästa med utställning förutom att vinna?
Människorna man träffar på utställning.

Årets händelse för dig år 2014?
BIS-placeringen som Xet tog på SDHKs utställning i Borås!

Har du planer på att satsa utomlands och isåfall när?
Ja! Det kommer förhoppningsvis under detta året.

Hur mycket träning lägger du ner på utställning?
Många tror säkert att det bara är att gå in i en ring och gå ett varv, men det är väl inte fullt så enkelt?
(Skratt) Någon sa ”90% av min fritid”, och när jag tänker efter så är det kanske inte så långt ifrån. Jag tränar kanske inte just stå, eller att trava runt så mycket, men det finns massor man kan träna. Till exempel rätt attityd i ringen, eller muskulatur. Jag gillar detaljer och kan finslipa i evigheter. Men det viktigast är att hunden tycker att det är roligt!

Vad är det absolut bästa med Xetxet
Han har massor av energi och en räv bakom vart öra, det är både hans bästa och hans sämsta sidor.

Vad är ert nästa mål? 
Mitt personliga mål är stora ringen och gruppfinalen. Jag vill att vår ras tar plats där och blir uppmärksammad. Xet kommer inte att ställas massor detta året och jag har inte anmält någon av mina hundar till barometern. Xet har dock några avkommor efter sig nu, och jag hoppas att de kommer att debutera och att det går bra för dom. Håller även hårda tummar för Zippers valpar.

Och sista frågan: Vi som känner dig vet att rosetter inte är din grej och att dom ligger och samlar damm någonstans. Hade en rosett från en grupplacering fått en speciell plats i hemmet?
Det där är både sant och inte alls. Att rosetterna ligger och ”skräpar” i bilen är pga min vidskeplighet. Jag har alltid senaste BIR rosetten i bilen, för att jag tror att det betyder tur . BIS-rosetten, Årets PK-rosetterna och rosetterna från specialen har jag faktiskt uppe i hundrummet. Men en grupprosett hade nog till och med tagit sig hela vägen till vardagsrummet!

Stort tack Jonna, och GRATTIS igen!