Viltspår, är det något för mig och min hund?

Vill du börja med viltspår men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga eller om det är något för er?

Med denna beskrivning av viltspår hoppas jag kunna inspirera till att i alla fall få någon att prova på viltspår, ta en kurs eller en vän som kan och ut i skogen. Det kanske inte är den bästa årstiden för detta just nu men det finns varmare och regn/snöfria dagar kvar innan vintern riktigt slår in eller boka en kurs i vår.

Vill du börja med viltspår så kan det vara klokt att börja investera i en sele som är bra för hunden och en spårlina. Det finns passande spårlinor för små hundar så man får se till att hitta en som inte blir för tung för hunden. Jag tycker om den mer plastiga linan som är lätt att torka av och det fastnar inte så mycket skog i den, men det är upp till var och en vad man gillar och föredrar. Man behöver ha blod och klöv med sig och det finns att köpa på många zoobutiker och blod finns tex på Ica. Det finns också blodpulver som man kan använda vilket ska vara bra men jag har aldrig provat. Detta kan man köpa genom tex Arken zoo, Häromi, Svenska djurapoteket och flera ställen.

Det är väldigt bra om man inte spårar direkt utanför sin husknut då det kan leda till att hunden jämt vill dra dit. Så åk iväg med bilen en bit, har man ingen egen mark kan man fråga markägare om lov vilket inte brukar vara några konstigheter med.

Hur lägger jag ett spår?

Man tar klöven som man knutit fast i ett natursnöre så att det syns så lite som möjligt för att hunden inte ska lära sig att leta snöre och matte/husse inte hjälpa till att styra hunden. Man har blodet i en flaska som man kan droppa med. Man ska bara lämna en droppe efter sig så det är bra att testa flaskan, jag har provat både ”yesflaska” och sådan dricksflaska som man har pip på. Har en liten flaska nu som är droppvänlig som jag gillar men det är också lite upp till en vad man gillar och har plats för i frysen då man behöver tina blodet innan man ska använda det då man köper fryst blod om man inte använder blodpulver.

Man behöver också snitslar om man inte har ett superbra minne men i början är det bra då man troligtvis kommer att glömma vilket man gör fast man lagt många spår. Det finns att köpa men klädnypor med ett litet snöre på brukar fungera. Då det ska gå lätt och snabbt att sätta upp och plocka ned dem sen när man går spåret, för man vill inte alltid gå spåret igen efteråt och hämta in snitslarna. Idag finns det också appar som man kan använda när man lägger spår men tycker personligen att man ska lära sig lägga spår innan man bestämmer sig för att använda en app då den jag provat med en vän (Dog tracks) kostade pengar, en annan sak är ju också bra att veta om det är något jag vill fortsätta med innan jag köper mig en app.

I början så väljer man en bra ingång i skogen och blodar ganska många droppar samtidigt som man lägger ner klöven och har tråden i ena handen och blodet i den andra. Nu ska man dra klöven efter sig när man går och enklast är det att ha snöret mellan benen och bara låta klöven hänga på. Bloda ganska tätt i början av spåret och sedan ungefär varje meter, ett första spår har jag blodat ungefär i varje steg jag tagit. Ett bra första spår kan man lägga på ungefär bara 50 meter vilket brukar räknas som ca 70 steg. Gå helst inte på en stig men kör över alla hinder som kommer i vägen, kan ju gå runt en stor sten. Kom ihåg att snitsla och gör det ganska högt upp i jämförelse med hunden så att den inte lär sig att gå efter snitslarna. När man snitslat, blodat och dragit klöven ca 50 meter så ska man hitta ett bra avslut, då kan jag rekommendera ett mindre träd, jag väljer oftast en liten gran eller träd där det oftast finns mindre grenar att knyta fast klöven i. bloda lite extra på slutet där klöven kommer att ligga, bind fast klöven och se till att snitsla och gå därifrån som att du skulle fortsätta framåt så att du inte går tillbaka i spåret. Det kan ge hunden mixade signaler ifall den spårar din doft och blodet i börjar. När du lämnar spåret och går tillbaka är det också viktigt att inte gå genom spåret utan se till att gå en bit bort.

Nu är det bara att vänta på att få en liggtid på spåret på minst 30 minuter. Under tiden kan man fika eller gå en promenad. När spåret har haft sin liggtid så tar man med sig sele och lina i handen, se till att ha belöningsgodis. När man kommit fram till spårets början så är det dags att sela hunden, på med linan och låta hunden göra jobbet. Dem hittar oftast blodspåret och är nyfikna på det. Sen är det bara att låta hunden få börja jobba. Låt hunden få lite lina och jobba på samtidigt som du har lite kolla att vi håller oss till spåret och hjälper hunden tillbaka om den irrar bort från spåret men var inte för snabb med att hjälpa hunden tillbaka ofta hittar den tillbaka av sig självt.

När hunden hittar klöven ska det regna godis, ta av sele om hunden kan vara lös, belöna med massa godis nära klöven och försök att leka lite med den. Det är olika på om dem vill ha klöven eller inte så bli inte besviken om den inte vill ha klöven, för det vill inte min heller utan hon vill bara hitta den och ha kalas när den är hittad i form av beröm o godis.

Hoppas att denna korta beskrivning om viltspår har gjort dig mer nyfiken på att börja eller fortsätta med viltspår. Det jag mest kan rekommendera när man ska börja är att anmäla sig till en kurs eller ta hjälp av en kunnig vän. Vill man köra viltspårsprov så är det så mycket mer man ska träna på än ett 50 m rakt spår in i skogen. Det är vinklar, bloduppehåll, tillbakagång och annat.

När jag började så hade jag en vän som spårade med mig och hundarna, men tillslut ville jag bli bättre på att göra det själv och då valde jag att anmäla mig och hunden till en kurs i vilstpår.

Vill du läsa mer om viltspår kan man läsa på skk´s hemsida (https://www.skk.se/sv/nyheter/2016/12/Kika-pa-de-nya-viltsparreglerna/?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=viltsp%C3%A5r&_t_tags=andquerymatch%2clanguage%3asv%7clanguage%3a7D2DA0A9FC754533B091FA6886A51C0D%2csiteid%3a821afd82-44fd-4b1f-8345-260bc2345d00%7csiteid%3a84BFAF5C52A349A0BC61A9FFB6983A66%2clanguage%3asv&_t_ip=37.3.237.106&_t_hit.id=Skk_Skk_se_Business_Models_Pages_NewsItemPage/_41e64f8e-271e-4d02-ab12-6bde79a3c90e_sv&_t_hit.pos=1 ).

Lycka till i spårskogen!

//Angelica Andersson