Viltspårschampion

Grattis Angelica och Kit till viltspårschampionatet.

Vad har ni gjort för att komma hit?

Vi började tidigt, tror Kit var 12 veckor när hon gick sitt första spår och redan då var hon fantastisk.

Vi har spårat med en kompis som i början fick göra det mesta då jag inte kunde så mycket. 2016 kände jag att det var dags att gå en kurs för att både Kit och jag skulle lära oss mer. Vi gick en kurs på tre dagar på Hundkontakten i Sala. Det räckte för att vi skulle våga oss på anlagsprovet vilket hon klarade galant.

Sen var det dags att starta i öppen klass. Första tävlingen fick vi en 2:a. Det betyder typ att man är godkänd men man behöver tre 1:or för att kunna få ett championat.

Jag var supernöjd då vi varit lite dåliga på att träna långa spår och uthålligheten, men det verkar som om denna tjej har det i blodet. Vårt andra och tredje spår fick vi 1:or på. Här blev det ett uppehåll på ett år och det fjärde provet blev också en 2:a. Nu ännu ett år senare så tog vi hem ett 1:a pris och titel viltspårs champion SE VCH.

Jag är så stolt över denna lilla tjej!

Bra jobbat! Vad har du för vidare planer inom viltspår?

Jag har tänkt att vi ska försöka spåra minst ett par gånger per år då hon älskar det så mycket. Jag har tänkt att nu ska det vara Saphiras tur att få visa vad hon går för.

Kan du rekommendera viltspår till andra?

Ja absolut. Tycker att alla PK skulle köra någon form av nosarbete då de är jägare i grunden och de flesta vad jag har hört har varit grymma på nosarbete och älskat/tyckt om viltspår. Om man är osäker så ta hjälp av någon som har erfarenhet eller gå en kurs för att lära sig. Man behöver ju definitivt inte tävla i spår utan bara använda det som en aktivering.

Tyvärr tar det ju lite tid att ordna med viltspår då man ska tina blod, ha mark som man får använda, lägga spåret och låta det ligga en stund. Detta gör att man måste planera spårträningen lite mer än annan träning vilket kan göra att man hoppar över det istället och sen har vi ju jaktsäsong som gör att man kanske inte vill ut i skogen.

Tack så mycket och grattis igen till Championatet önskar SPKK!