Vinnarintervju med ägaren till Årets Utställnings-PK 2015, Stina Hansson.

Låt mig presentera årets PK 2015, Angel Crown Quality Qrumelur (Q) .
Hur känns det nu att kamma hem titeln ?
Det känns helt fantastiskt att året efter ett 20-poängsår ta klivet upp till 142 poäng. Och det var ju grymt kul och spännande att det var på årets sista utställning som årets PK avgjordes.

Det är första gången en brown and tan PK vinner barometern . 
Tycker du det är svårare med en icke black and tan PK i utställningsringen ? 
Ja just det! Det har jag inte ens tänkt på att det är första gången. Skoj!
Spännande fråga, men det är faktiskt inget jag har märkt av eller ens tänkt på detta året. Skulle nog säga att jag märkte det mer när jag ställde Henri, som är röd. Han har ju ingen tan och därav inte samma uttryck som en hund med tan. Så jag tror absolut att färg kan spela in. Färg är ju en smaksak, men jag tror inte att det är något som är avgörande för en placering.

Hur startade ditt intresse för utställning ? 
Den startade när jag köpte min första PK, Henri. Jag tänkte att eftersom han är renrasig så testar jag att ställa ut honom och få en kritik på honom. Vi ställde på lite inofficiella utställningar och jag upptäckte att Henri tyckte det var kul. Det blev att vi hade kul tillsammans och jag fick många nya vänner.

Hur mycket lägger du på träning ? 
Det varierar väldigt mycket. Jag försöker mest träna kontakt och hur hunden ska stå. Q tappar lätt intresset så han har jag fått jobba mycket med när det gäller den biten. Finns där ingen kontakt mellan hund och ägare i ringen så blir det ”kisserundan” varianten i ringen, dvs att hunden bara går och nosar och är allmänt ointresserad. Men finns kontakten där så är hunden mer på alerten och på så sätt blir samspelet mellan hund och ägare bättre, hunden förstår vad som förväntas av den utifrån mina rörelser och kommando.

Tränar ni något annat ? 
Vi hade en kort karriär inom agility. Q var, utan att skryta för mycket, riktigt duktig på det och fattade snabbt vad dom olika hinderna gick ut på. Han var tveklöst snabbast att ta sig runt banan. Men här var det matte som blev för lat, sena kvällar på planen kombinerat med nattjobb tog tyvärr ut sin rätt.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill testa på utställning ? 
Ett tips till alla är att någon gång testa på att anmäla till åtminstone en inofficiell utställning, även om man inte är jätteintresserad. Det är väldigt bra miljöträning för ens valp och det är väldigt kul att få en kritik på sin lilla älskling.
Om man vill satsa lite inom utställning så träna hemma. Ett utställningskoppel ska vara kul att få på sig, koppel på = godis, godis = uppmärksamhet. Husse eller matte ska vara det roligaste som finns. Att träna andra saker som sitt och ligg är ingen nackdel, all träning som innebär samarbete ökar chanserna till en bra prestation även i utställningsringen.

Vad är Q:s bästa egenskap ?
Om husse får svara –  Q är den snällaste hunden han har träffat.
Om matte får svara – Q är tillgiven och mammig, glad och nyfiken och han är familjens clown.

Vad var årets händelse för dig 2015 ? 
Tveklöst ”Nordisk Vinnare” i Stockholm i december. Det är det största jag har varit med om under mina utställningsår. Där var 30 st PK anmälda och jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat drömma om att vi skulle plocka en titel och en BIR rosett med oss hem. Jag skuttar fortfarande på moln över att jag har en Nordisk vinnare, BIR hund OCH årets PK i familjen.

Vad är er plan för 2016 ? 
Qs plan är att förhoppningsvis bli pappa i mars. Tiken är en inmönstring från senaste mönstringen i Jönköping.
Vår plan är att bo in oss med en ny familjemedlem, så 2016 ska vi vara  en ”mamma, pappa, barn och hundar-familj”.

SPKK önskar Stina med familj ännu ett grattis, och ett stort lycka till med allt i framtiden!