Är du nyfiken på rasen prazsky krysarik?
Här får du en introduktion till rasen, och vill du veta mer finns det massor av information på rasklubbens hemsida: www.spkk.se.

HISTORIK
Mycket av rasens historia har bevarats. Man vet till exempel att rasens ursprung finns i Böhmen, Tjeckien.
Rasen höll på att dö ut sedan andra världskriget kom emellan rasarbetet i mitten av 1900-talet, men 1980 återupptogs arbetet och denna gång lyckades det. Antalet individer av rasen ökar nu stadigt.
Maria och Tjeckiska rasklubbens nuvarande ordförande Helena Jankova, på World Krysarik Show i Prag 2011.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Rasen är aktiv i de flesta hundaktiviteter såsom lydnad, agility, freestyle, rallylydnad, viltspår och nose work. Ursprungsfunktionen för rasen är dock råttjakt, och det är viktigt att bevara den mentalitet och fysik som en god råttjägare har, då det är hjärtat i rasen.Vilde på lydnadsplanen

HÄLSA
En större kartläggning av rasens hälsoläge pågår. Äger du en PK? Bidra till rasens hälsa genom att delta i hälsoenkäten (länk)!

EGENSKAPER – MENTALITET
I rörelse är rasen snabb, vig och uthållig. Den är en energisk, lätt reserverad mot främlingar men ändå tillgänglig. Den är kelig och nyfiken, med ett balanserat temperament. Den kan vakta, men är inte överdrivet skällig. Den är en trevlig och lojal familjehund, som trots sin ringa storlek hänger med bra i de flesta aktiviteter.

Vilde 2
STORLEK OCH UTSEENDE
Rasen kan beskrivas som en liten, elegant och välproportionerlig hund.
Mankhöjden är runt 23 cm och vikten cirka 2,5 – 3 kg. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning, enfärgat gul eller röd, och merle förekommer. Pälsen är släthårig eller långhårig.

PÄLSVÅRD
En släthårig prazsky krysarik behöver ringa pälsvård. En långhårig behöver borstas regelbundet med en mjuk borste för att undvika tovor.

ÖVRIGT
Rasen är inte FCI-godkänd. Tjeckien är rasens hemland. Rasen är dock godkänd i Sverige (sedan 2007-01-20).

Om du funderar på att skaffa en prazsky krysarik, tänk på att… 
– det är en ras under uppbyggnad, med allt vad det innebär. Det förekommer till exempel stora variationer inom rasen.
– inavelsgraden är oftast ofullständig eftersom det används många importerade hundar i den svenska aveln. Tag kontakt med rasklubben för mer info .
– det är en trevlig, lojal familjehund som är framåt, positiv, lättlärd och arbetsvillig.
– det är ingen soff- eller väskhund. Det är en energisk hund, som behöver aktiveras av sin ägare, både fysiskt och mentalt.
– ha inte bråttom vid köp. Tag kontakt med och hälsa på flera olika kennlar/uppfödare innan du bestämmer dig.
– Det avlas mycket på papperslösa prazsky krysarik. Dessa hundar räknas som blandraser och kan inte användas i registrerad PK-avel. Precis som i all blandrasavel finns det minimal möjlighet till uppföljning av hälsoproblem, mentalitet etc, samt inga garantier för att avkommorna faktiskt är efter de påstådda föräldrarna. Gynna inte papperslös avel, köp din prazsky krysarik av en FCI-registrerad uppfödare. Rasklubben hjälper dig om du har frågor!

13055127_10209362590250167_6465686328813319676_o

RASKLUBBEN
Svenska Prazsky Krysarik Klubben bildades 2007 under annat namn, och bytte till SPKK vid anslutningen till SKK.
Genom åren har klubben arbetat starkt med hälso- och avelsfrågor. I samarbete med SKK har det ordnats inmönstringar för att sänka inavelsgraden, RAS (avelsstrategi) har tagits fram, även ett mycket uppskattat ras/domarkompendie. SPKK har även jobbat hårt för ett bra samarbete med den tjeckiska rasklubben KPPPK. För att uppmuntra ägare och uppfödare av rasen har klubben infört olika barometrar. Varje år utses Årets Utställnings-PK, Årets Arbetande PK, Årets PK-uppfödare mm, samt att alla som genomfört BPH eller MH under året får ett hederspris.
Klubben anordnar även en rasspecial varje år, oftast i kombination med någon aktivitet som t.ex BPH eller föreläsning.
Vi vill väldigt gärna blåsa liv i ”PeKå” igen, vår uppskattade medlemstidning. Tyvärr har det de senaste åren saknats engagemang bland medlemmarna för att hålla igång tidningen, så känner du att det är något du vill bidra till, hör av dig!
SPKK växer stadigt i medlemsantal, och då medlemmarna är spridda över hela landet är hemsidan och medlemsforumet viktiga nav för klubben.
Vi hälsar dig och alla andra rasentusiaster VARMT VÄLKOMNA i SPKK!

FORTSÄTT TILL SPKKs HEMSIDA