Årets Agility-PK 2018

Ett stort grattis till Carro och ”Troy”, Working Mates Anything but Average!

Hur känns det att vinna denna inofficiella titel IGEN?

Det är jätteroligt och speciellt nu när fler o fler PK kommer in i agilityvärlden. När vi började tävla så fick jag ofta frågan om Troy är en Dvärgpinscher, men nu är frågan oftast om han är en PK vilket är så kul! Måste passa på att tacka så mkt för en superfin rosett!

Berätta lite vem Troy är?

Han är en stor kille på dryga 5kg som fyller 6 år i år, tiden går så galet fort! Han är en superrolig tränings/tävlingskompis som alltid ger 110% om inte mer o tkr att agility är det roligaste som finns! Han har alltid varit så fokuserad i träningen o bjudit på beteenden innan man ens ger honom kommandon haha. Han är min lilla galenpanna, men som lika gärna kan ligga o mysa i soffan, blir avis om ngn av mina andra hundar vill ligga nära mig för det är ju hans plats, enligt honom i alla fall haha.

Hur många gånger har ni kvalat till SM? Hur har det gått för er då?

I år blir vårt 3e SM tillsammans, vi är kvalade både individuellt o med laget ”Brudar med Qrut” o det ska bli så roligt! Det är ett av våra mål att varje år kvala till SM o hittills har vi gjort det sen vi kom upp i klass 3. Vi har tyvärr inte haft marginalerna på vår sida på ngt av våra SM så inga resultat att skryta med där. Mkt tror jag har varit pga av mina nerver. Hoppas att det ska bli bättre ju fler SM vi kör o ju mer erfarenhet jag får. Troy är en stjärna oavsett!

Hur länge har ni tävlat och hur mycket tränar ni?

Vi har tävlat sen Troy blev agilitymyndig (18mån) o det är väldigt olika hur mkt vi tränar. I början blev det flera dgr/veckan, men nu när han kan väldigt mkt o när livet ibland kommer emellan så blir det inte lika mkt träning under vissa perioder. Denna vinter har vi knappt tränat ngt alls, men det har mest berott på att jag fått hälsporre samt meniskskador vilket är jättetråkigt. Som tur är har min kompis tävlat honom o trots den lilla träningen går han ändå som en klocka!

Hur är det med stretching och upp och nedvärmning? Vad brukar ni göra före och efter träningar?

Vi värmer alltid upp genom att promenera minst 15min, gärna lite jogging på det också. Brukar även göra lite ”uppvärmnings-övningar” som tex åttan mellan mina ben. Går alltid av honom efter träning/tävling, minst 15min då också. Stretcha har jag gjort en del, men har tyvärr slarvat lite på sistone. Han vattentraskar ca 1ggr/veckan samt att vår fysioterapeut kontrollerar honom regelbundet o ger massage/laserbehandling vid behov.

Har du några tips för den som precis har börjat med agility eller funderar på att börja?

Har man minsta lilla fundering på att börja med agility så tkr jag självklart att man måste testa, det är det roligaste som finns! Rekommenderar att gå en nybörjarkurs om man aldrig hållit på med agility förut, detta pga säkerhet o såklart att få rätt verktyg att träna hunden på de olika hinder som ingår i agilityn. Många som jag haft på nybörjarkurser har ingen ambition att börja tävla, men sen har jag ändå sett dom på tävlingsbanorna o det är jätteroligt. Vi vill ju att sporten ska växa. Det viktigaste tipset jag har är dock att ha så roligt som det bara gå med sin hund, oavsett om det är på träning eller tävling.

Vad är du mest nöjd med i år?

Det måste vara ett agilitylopp i Tierp som var ett av de bästa loppen vi någonsin sprungit. Under o efter banvandringen tänkte jag ”vi kommer aldrig sätta den här banan”. Precis innan vår start ändrade jag min plan (vilket inte händer speciellt ofta) o valde de svårare handlingsalternativen som vi bara testat på träning o de satt som en smäck! När jag gick i mål skrek jag av lycka o vilken adrenalinkick det var! Vi slutade på en 2a placering, men det kändes som en vinst. Mitt mål är att i varje lopp sträva efter den känslan, den är så häftig o det är nog därför jag håller på med agility.

Tack Carro för att du tog dig tid för intervjun och vi önskar er båda stort lycka till i framtiden!!