Intervju med Årets Uppfödare 2016: Renata Johansson, kennel Working Mates.

Grattis! Hur känns det att bli 2016 års uppfödare av PK?

Det känns fantastiskt! Men jag skulle inte ha kunnat bli det utan mina underbara valpköpare. Tack!

Vad är det viktigaste för dig i din avel?

Jag anser att alla delar är lika viktiga för att få en tillräckligt bra helhet. Gäller att ta och ge beroende på vad tiken och hanen saknar då ingen hund är perfekt. Man får väga plus och minus. Man ska ha koll på hundarnas historia och veta vad som finns i linjerna bakåt. För att försöka förutse vad som kan komma att hända i framtida kombinationer.

Hur viktigt är det för dig som uppfödare att dina valpköpare aktiverar sina hundar?

Då det är en arbetsvillig ras är det viktigt att den är hållbar och byggd för att kunna arbeta. Eftersom jag själv är väldigt aktiv inom olika sporter är det självklart roligt om valpköparna är aktiva med sina ”Working Mates” hundar.

Vad kännetecknar en seriös uppfödare för dig?

Man bör ha en bred kunskap inom avel och om rasen istället för att experimentera.

Jag har haft rasen sedan 1993 men tog min första kull 2013. Åren däremellan ägnade jag åt att knyta kontakter med erfarna tjeckiska uppfödare där jag samlat på mig kunskap och plockat de finaste russinen för att kunna göra ett så bra avelsarbete som möjligt. Lyssnat på erfarenheter och tagit del av samlad kunskap och tagit till mig det som passar min inriktning på avel. Men jag tar alltid råd av och kontakt med andra uppfödare när jag planerar nya kombinationer. En seriös uppfödare är sällan den som haft flest kullar, istället avlar den med tanke och långtidsplanering. Det är lika viktigt för rasen att vara efterforskande som valpköpare och man har ett stort ansvar att bestämma sig vilken avel man vill uppmuntra.

Hur många valpar/kullar har du?

Jag har 4 kullar och totalt 7 valpar.

Vad har du för framtidsplaner?

Fortsätta min avel i så hög standard som möjligt.

Vad tror du är den bästa vägen för rasens utveckling i Sverige?

Engagemang från uppfödare. Att fler uppfödare engagerar sig i klubben. Få större samarbete mellan uppfödarna i form av utbyte av erfarenheter och avelsmöten, vi behöver samlas på ett ställe för att kunna avla åt rätt håll och SPKK är en bra startplats.

Som uppfödare har vi alla olika prioriteringsordning på de olika delarna i hunden (hälsa, rastyp, storlek, färg etc.). men man måste förstå att alla delarna har lika stor betydelse för helheten. Om man då i sin avel endast prioriterar en av delarna tappar man snabbt helheten.

SPKK säger grattis än en gång, och lycka till med framtida kullar!